Kwaliteit

Kwaliteit van zorg staat bij Markenheem hoog in het vaandel. Daarom laten we onze zorg- en dienstverlening regelmatig controleren door cliënten en door onafhankelijke organisaties.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
Lees het rapport van het Inspectiebezoek aan woonzorgcentrum Schavenweide in april 2016: Schavenweide-Doetinchem-april-2016. De resultaten van de jaarlijkse uitvraag Inspectie van de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in het kader van risico-indicatoren 2015 staan voor het eerst online. Markenheem staat voor kwalitatief goede zorg en zijn hier open en transparant in. Daarom hebben we de IGJ toestemming gegeven deze gegevens te publiceren. We zijn ons bewust dat de rapporten veel en soms abstracte informatie bevatten. Samen­vattend is te lezen dat we goede, op de klant afgestemde, zorg bieden en dagelijks actief bezig zijn met het continu verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van onze zorg.

Klanttevredenheid
Het leveren van kwaliteit wordt met name bepaald door de tevredenheid van de cliënten. Het meten van de tevredenheid van cliënten gebeurt daarom regelmatig. Het zegt iets over de waarde die onze cliënten toekennen aan de zorg- en dienstverlening, maar het is ook een middel om te kijken wat er nog beter kan. Markenheem laat iedere twee jaar de cliënttevredenheid meten door een onafhankelijk onderzoeksinstituut. Eind 2017 heeft het onderzoeksbureau Prismant onderzocht wat de ervaringen van cliënten van Markenheem.
Gemiddeld geven onze cliënten Somatiek een aanbevelingscijfer van 8,35. In vergelijking met andere instellingen waar Prismant een meting heeft uitgevoerd, is het aanbevelingscijfer van Markenheem boven het landelijke gemiddelde (het landelijk gemiddelde is een 8.1). Ook is het aanbevelingscijfer hoger dan de het onderzoek in 2015 (8.08). Gemiddeld geven de vertegenwoordigers van cliënten Psychogeriatrie een aanbevelingscijfer van 8,49. In vergelijking met andere instellingen waar Prismant een meting heeft uitgevoerd, is het aanbevelingscijfer van Markenheem boven het landelijke
gemiddelde (het landelijk gemiddelde is een 8.12). Ook dit cijfer  is hoger dan het onderzoek van 2015 (8.1).

HKZ-keurmerk
Markenheem heeft voor alle locaties en de wijkverpleging het HKZ-keurmerk voor verpleging, verzorging en wijkverpleging. HKZ is een onafhankelijke organisatie die nagaat of alles goed is geregeld en of er goed rekening wordt gehouden met de cliënten. Elk jaar wordt gecontroleerd of Markenheem dit keurmerk ook echt verdient. Een vertegenwoordiger van HKZ kijkt dan rond op verschillende afdelingen, bekijkt documenten, praat met zorgmedewerkers, managers, Ondernemingsraad en met de Cliëntenraad. Voor meer informatie: hkz.nl

ZorgkaartNederland
Daarnaast kunnen cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers waarderingen geven en lezen over onze woonzorglocaties op ZorgkaartNederland.nl. Graag nodigen we ook u uit om hier uw mening kenbaar te maken. De positieve reacties delen we, met de negatieve reacties gaan we serieus aan de slag om onze zorg blijvend te verbeteren.

Kwaliteitsjaarplan
U kunt hier ons kwaliteitsjaarplan 2019 lezen.