Zelf weer koken

“Ik zou zo graag weer eens zelf willen koken”. Dit kwam heel duidelijk naar voren uit een gesprek met één van onze bewoners waarbij Ik bord (Positieve Gezondheid) werd besproken samen. Niet dat het eten uit het restaurant niet lekker was, maar om gewoon weer eens zelf groenten te snijden en in de pan te roeren. Een kleine maar zo belangrijke wens en zo gemakkelijk om te vervullen. Bij het bieden van een mogelijkheid om zelf weer eens te koken, ervaart deze bewoner dat als plezierig én spreken we met elkaar ook de veerkracht (een prachtig begrip vanuit Positieve Gezondheid) van de bewoner aan. Je zou kunnen zeggen dat door het weer eens zelf koken plezier, voldoening en zelfvertrouwen toenemen. Er wordt gekookt in het Vermaak. Niet uit pakjes of uit pot, maar alles echt zelf gemaakt. Een hoofdgerecht en een dessert. Tijdens de activiteit helpt iedereen die kan en wil een handje mee, de één wil graag snijden, de ander wil graag meekoken en weer een ander zit erbij en snuift de geuren op en dan is het meer een belevingsgerichte activiteit.  Wanneer er beperkingen zijn om bijvoorbeeld het snijden mogelijk te maken, denkt de ergotherapeut mee. Met hulp van een aangepaste snijplank wordt bijvoorbeeld het snijden gemakkelijker gemaakt.  Aan een gezellig gedekte tafel wordt gezamenlijk gegeten, bewoners zitten met andere mensen aan tafel dan anders.  Soms schuift er een partner aan, of iemand die alleen wil komen eten en niet wil koken. Er zijn andere gesprekken dan normaal, en onder het genot van een lekker drankje wordt er besproken wat er de volgende keer op het menu zal staan. Ondertussen hebben we een kookclubje van 8 tot 10 bewoners. De mond op mond reclame gaat snel, want het is ook nog eens ontzettend gezellig.

Dit artikel is geschreven door Aafke Kleinhesselink voor Thuis bij Markenheem editie 26

Terug naar het overzicht