Sluiten Markenheem@home CliëntenPortaal

#ikdoemee U ook?

En daar zaten we weer, met bijna 6,5 miljoen Nederlanders trouw voor de buis. Programma’s bij zowel de publieke als de commerciële omroepen zouden er jaloers op zijn, maar jammer genoeg is de amusementswaarde bij deze uitzending niet aanwezig.

Al een aantal weken hou ik mijn hart vast. In maart is ons deze hele crisis nog overkomen, maar nu, bijna zes maanden later kunnen we dit niet meer zeggen; nee, nu kunnen we onszelf aankijken in de spiegel en zeggen: wij hebben het laten gebeuren.

De bewoners in mijn verpleeghuis volgen het nieuws ook op de voet. Ze weten wat corona is, wat corona kan aanrichten en hoe belangrijk het is corona buiten de deur te houden. Met afschuw zagen ze de afgelopen weken de cijfers stijgen. De ene alarmbel na de andere begon te rinkelen. Hoe graag sommige bewoners Nederland wakker willen schudden, Nederland koos ervoor niet naar hen te luisteren maar verschoof de aandacht na een kleine minderheid van de Nederlanders die coronamoe zijn.

Nu, eind september, is de werkelijkheid weer doorgedrongen in Nederland, we zitten in een tweede golf en ziekenhuizen beginnen al te kraken. In het verpleeghuis zijn de mondkapjes weer tevoorschijn gehaald en mijn medewerkers, de bewoners en ikzelf zetten ons schrap. Wij kunnen, al zouden we het willen, niet coronamoe worden. Voor ons is corona een dagelijkse vijand, die vlak buiten het verpleeghuis op de loer ligt om toe te slaan en we hebben geleerd dat corona nog niet moe is geworden van ons.

Daarom lieve mensen, laten we nu eindelijk een keus maken. Gaan we dit samen aan en stoppen we pas als er een vaccin of behandeling is of gaan we elke keer weer onze eigen weg en staan we toe dat we coronamoe worden.

Deze vraag zou ik graag beantwoord willen zien, want over vier of vijf weken weer een applaus, omdat “de zorg” in Nederland weer op de toppen van haar kunnen heeft gefunctioneerd, voelt niet goed. Applaus van de Nederlanders die het zelf veroorzaken heeft iets huichelachtigs in zich en is in deze tweede zelf veroorzaakte golf niet te rechtvaardigen.

Mijn boodschap klinkt misschien cynisch of zelf polariserend, maar zo is die niet bedoeld. Ik weet ook dat meer dan de helft van de Nederlanders zich keurig aan alle maatregelen houdt.  Alleen is dit niet voldoende, we doen het met de volle 100% of we doen het niet.

Zoals ik al eerder aangaf, geldt voor onze bewoners nog steeds de slogan ‘Je kunt klaar zijn met corona, maar dan zijn wij klaar met jou.’, daar wil ik aan toevoegen ‘Corona verslaan we samen en samen slaan we corona’.

#samenstaanwesterk

#ikdoemee

Mario van Hees
Teammanager Markenheem – locatie De Bleijke

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Stuur dan een mail naar communicatie@markenheem.nl

Terug naar het overzicht