Sluiten Markenheem@home CliëntenPortaal

De film die corona heet Vol.2

Vanuit mijn vakantieadres in Brabant waar ik samen met mijn gezin kon genieten van de welverdiende rust en ruimte bereikte me al de eerste berichten; corona was weer begonnen aan een opmars, hiermee was mijn vermoeden werkelijkheid geworden en ben ik in deel 2 van de film gestapt.

Hoe wrang het ook klinkt, in Brabant kon ik merken dat corona ongenadig hard had toegeslagen. Overal houden de mensen afstand en ook zonder strepen en linten zit de 1,5 meter bij de mensen in hun geheugen gegrift, want zoals een inwoner daar zei: “Dit nooit meer, iedereen hier kent wel iemand die is overleden aan dat verrekte virus corona”. Voor mij en mijn gezin was dit hoe vreemd het ook klinkt een geruststelling, niet krampachtig om me heen kijken of iedereen voldoende afstand houd, niemand hoeven aan te spreken, maar gewoon in een abnormale wereld met 1,5 afstand genieten van elkaar en de mooie omgeving.

In Brabant kwamen de eerste signalen binnen, het aantal besmettingen loopt op en het draagvlak voor de maatregelen daalt. In mijn onderbuik kwam een gevoel opzetten wat me terugwierp naar de eerste weken van maart, nee dit nooit meer, geen Lock down en draconische maatregelen om het simpele feit dat we in Nederland ons niet kunnen houden aan een paar simpele regels. Want weet wel, in het eerste deel van de film hebben onze bewoners weken in een Lock down gezeten, daarbij vergeleken zijn de regels van nu kinderspel.

Toen ik vorige week terug kwam in mijn verpleeghuis, sprak vrij snel één van de bewoners mij aan, één simpele maar o zo belangrijke vraag voor haar ‘Ben je in het buitenland op vakantie geweest?’ Toen ik haar antwoordde dat ik in Brabant was geweest bedankte ze me, wat fijn dat je corona niet hebt opgezocht en weet wel, iedereen die wel in het buitenland is geweest vind ik stom en die mag ook een paar weken niet meer bij mij in de buurt komen. Dit antwoord ontroerde me, vooral omdat de boodschap achter de vraag was, dat mevrouw doodsbang is voor een tweede golf, want zij weet wat de eerste golf haar en de medebewoners gekost heeft en net zoals haar wil ik dit niet meer meemaken.

Mijn oproep is dus ook, nu we toch noodgedwongen in het tweede deel van de film zijn aangekomen, houd je asjeblieft aan alle regels, doe je het niet voor jezelf doe het dan voor opa en oma, zij kunnen je precies vertellen wat het hen gekost heeft. Want zoals de gevleugelde oproep nu ook is ‘je kunt klaar zijn met corona, maar corona is nog niet klaar met jou’, hij mist nog urgentie, daarom wil ik er graag van maken en ik snap dat mijn oproep prikkelt en kan schuren, maar hij komt vanuit mijn hart ‘je kunt klaar zijn met corona maar weet dat onze bewoners dan ook klaar zijn met jou’.

Ik hoop dat we samen het tij weer kunnen keren en corona weer een halt toe kunnen roepen en weet we doen het samen!

#filmdiecoronaheet    #samenstaanwesterk

Mario van Hees
Teammanager Markenheem – locatie De Bleijke

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Stuur dan een mail naar communicatie@markenheem.nl

Terug naar het overzicht