Sluiten Markenheem@home CliëntenPortaal

Blog: De verborgen pijn van corona

Nu bijna drie maanden nadat we doorkregen dat corona ook toe ging slaan in ons eigen land, zitten we wederom in een vreemde schemerwereld. De uitbraak lijkt onder controle, er is weer ruimte voor reflectie en we kunnen onszelf weer toestaan om onze eigen emoties te verwerken.

De afgelopen weken stond vooral in het teken van versoepeling van alle maatregelen. Bewoners komen weer van hun appartement af, er wordt – zij het in kleine groepjes – weer gebruik gemaakt van het restaurant. De eerste bezoekers komen weer binnen, de dagactiviteit start langzaamaan weer op en na maanden is er ook weer ruimte voor een teamoverleg.

Gelukkig geven de nieuwe richtlijnen weer ruimte om één van mijn teams live te spreken. We hebben samen besloten dat we maar één agendapunt hebben en dat is de simpele, maar o zo belangrijke vraag: Hoe heb je de afgelopen maanden beleefd en wat heeft dit met jou als professional en mens gedaan?
Omdat ik aan de gezichten van mijn medewerkers zie dat zij deze vraag best lastig vinden – want als zorgprofessional ben je vooral bezig met de bewoners en hun gevoelens – stel ik voor een rondje te doen en het team de ruimte te geven hun gevoelens met elkaar te delen.

Zoals ik al verwachtte hebben ze het lastig gehad, richtlijnen hanteren die niet met onze visie matchen, het interne conflict tussen ratio en gevoel en natuurlijk omgaan met de pijn en het verdriet wat ze bij de bewoners zagen. Ze hebben nu een paar maanden alles in het werk gesteld om ondanks alle beperkingen het leven van de bewoner toch zo prettig mogelijk te laten verlopen, alleen dit heeft ook wat gekost. Ik voel, zie en hoor de moeheid, het verdriet maar ook de trots dat we dit samen toch maar gedaan hebben en zo voelt het voor mij ook, dichtbij, samen en vanuit een passie waarbij ik me trots voel dat mijn medewerkers deze klus hebben geklaard.

Richting het einde van het overleg komt dan toch de vraag die iedereen voelt dat die gesteld moet worden, en hoe nu verder, wat hebben jullie nodig? Het antwoord is simpel, ze willen graag even tijd om bij te komen, blijven praten over wat het met je doet maar vooral, doorgaan met verruimen.
Dus collega’s, dat gaan we doen, even een paar extra dagen vrij, elkaar met regelmaat weer zien en spreken, maar vooral doorgaan met het verruimen van alle richtlijnen, want als er één ding is waar we weer energie van krijgen dan is het samen met de bewoners langzaamaan weer terug keren naar het nieuwe abnormaal.

Met deze blog wil ik alle teams binnen Markenheem bedanken, de afgelopen maanden is er door iedereen hard gewerkt om zo goed als mogelijk naast onze bewoners te staan en samen met hen deze lastige periode te doorlopen. Neem nu ook jullie rust want we weten dat we er nog niet zijn, alleen weten we wel dat we dit samen doen, ik ben samen met de bewoners trots op jullie.

#samenstaanwesterk

Mario van Hees
Teammanager Markenheem – locatie De Bleijke

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Stuur dan een mail naar communicatie@markenheem.nl

Terug naar het overzicht